Podporte hromadnú pripomienku k návrhu stavebného zákona

Ministerstvo dopravy SR predložilo na pripomienkovanie návrh nového stavebného zákona a súvisiacich predpisov, ktorého účinnosť sa navrhuje od 1. apríla 2025.

Návrh zákona má nahradiť súčasne platný  zákon č. 50/1976 Zb. a  zákon o výstave č. 201/2022 Z.z., ktorý má (resp. by mal) nadobudnúť účinnosť 1.4.2025. 

Návrh zákona znamená okrem iného aj ponechanie stavebných úradov na obciach, v tzv. stavebných obvodoch s najmenej 20000 obyvateľmi. Uvedená zmena však nie je dôsledne pripravená a reálne hrozí nefunkčnosť stavebných úradov v obciach, ktoré nesplnia k aprílu 2025 zákonné požiadavky. 

IUR pripravilo návrh hromadnej pripomienky za účelom zlepšiť návrh zákona. Vo viacerých bodoch navrhujeme úpravy zákona s cieľom zabezpečiť funkčné stavebné úrady, navrhujeme  viaceré opatrenia proti nečinnosti a precizujeme znenie zákona na základe skúseností z praxe.  


Kompletný materiál k návrhu stavebného zákona nájdete na portáli právnych predpisov Slov-lex. 

IUR pripravilo návrh hromadnej pripomienky, v ktorej upozorňujeme na zásadné nedostatky a navrhuje ich úpravu. (Pripomienky v prehľadnejšej podobe nájdete v PDF)

Podané pripomienky na stránke Slov-lex si môžete zobraziť tu.


Ak hromadnú pripomienku podporí aspoň 500 občanov, bude ministerstvo povinné s nami ako zástupcami verejnosti o pripomienkach rokovať.

PODPORTE PROSÍM HROMADNÚ PRIPOMIENKU VYPLNENÍM FORMULÁRA

Za Vašu podporu Vám vopred ďakujeme.

.

.

.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.